נפגשנו לשיחה עם נורית ברכה לוי, הנדסאית אדריכלות נוף בעלת סטודיו ותיק שמתמחה בתכנון ועיצוב גינות של בתים פרטיים, גגות ומרפסות ובשיפוץ של גינות ותיקות.
מה זה בעצם תכנון נוף נכון?
תכנון נוף נכון זה לראות את כל התמונה. להכיר את האנשים שהולכים לגור בבית לעומק, ולהבין מה הצרכים שלהם, לקחת את כל המכלול של החיצוניות – מיקום הבית, כולל המיקום בתוך המגרש, כיוונים – אור, שמש, צל, רוחות, נוף, שכנים, פרטיות. זה מכלול שלם, ומטרת השלב הראשון, שנקרא פרוגרמה, היא לתכנן גינה מותאמת שתתן מענה לכל הפונקציות שרוצים שהיא תמלא, ותתאים כמו כפפה ליד לדרישות ולרמת התחזוקה שהבעלים יכולים להשקיע.
באיזה שלב את נכנסת לתמונה בפרויקט בניה? יש תחושה שלפעמים מגיעים לגינה רק בסוף כשכבר לא נשאר תקציב לגינון
כשאומרים "אדריכלות נוף" אנשים בדרך כלל חושבים על השורה התחתונה שזה הצמחייה, אבל הרבה קודם יש לנו שלבים מוקדמים של תשתיות והכנות שצריך לבצע במהלך הפיתוח. ההמלצה היא להכניס את מתכנן הנוף / יועץ הנוף / אדריכל הנוף בשלב המוקדם ביותר שאפשר, כי ככל שהוא ישתלב בתמונה קודם, כך תהיה יותר אפשרות לבנות את הדברים נכון, למנוע טעויות ונזקים ולחסוך כסף. הלקוחות וגם המפקחים ואדריכלים לא תמיד מודעים לכך שלכל גינה, מכל סוג, יש את ההכנות שלה, וכשהתשתיות כבר עומדות, נותר רק לכבות שריפות. כשלוקחים מתכנן או גנן רק בסוף הפרויקט זה חבל מאוד כי אז לא מפצחים את השטח נכון, לא מתכננים אותו נכון והרבה פעמים גם חוטאים בטעויות.
אילו טעויות נפוצות עושים בתכנון הנוף כי לא מערבים את המתכנן בשלב מוקדם?
אחת הטעויות הנפוצות היא כשיוצקים בטון במקומות שלא היה בכך הכרח, אם זה לכלונסאות או שמצפים קירות עם רגל. רוב הבתים הם על מגרש של חצי דונם ולרוב יש גינון בהיקף, וכשבונים את הקירות התומכים, הם סוגרים שטחים שאמורים להיות לשתילת עצים, ואז צריכים להתפשר על ערוגות או אדניות, וזה כיבוי שריפות – לא תכנון. כשאני עוברת על התוכניות של הקונסטרוקטור, אני יורדת כמטר מתחת לקיר ורואה אילו פתרונות אחרים ניתן לתת כדי לבסס את הקירות האלו. למשל באחד הפרויקטים לא הייתה ברירה והיו חייבים כלונסאות, אז ביקשתי שיצמצמו את הבטון כמה שניתן ויכניסו צינורות 4 צול לניקוזים.
מראה הקיר לאחר ביצוע קלונסאות עיבוי וחיזוק. בפרוייקט הזה ממש נלחמתי על כל סנטימטר של ערוגה לטובת צמחיה אחרת היום שופכים בטונים ומצמידים את רצפת הבטון עד הקיר מצב שלא היה מאפשר שתילה בקרקע וניקוז טבעי. וזה קורה בהרבה גינות שאין יועץ נופי בתמונה.
עוד דבר שלצערי קורה הוא שיוצקים בטון ושוכחים להעביר מראש שרוולים לתאורה ולהשקיה ואז צריך אח"כ לחצוב בבטון.
אלו דברים בסיסיים וסופר חשובים. הרי זה לא עניין של עלות אלא רק של מודעות. יש לך עוד דוגמאות?
עוד טעות נפוצה שאפשר למנוע קשורה לבורות ניקוז וחלחול. אחרי שהתכנון הרעיוני מאושר אני עושה תוכנית עבודה שנקראת סופרפוזיציה בה אני מלבישה את תוכנית האינסטלציה על התוכנית שלי ורואה איפה יש בורות ניקוז ובורות חלחול, כי אם זה בדיוק במקום שבו רציתי למקם עץ אסטרטגי, או בתפר בין הגינון לריצוף, אז זו בעיה שצריך לפתור.
לפעמים יש גם עניין של קרטוגרפיה, הפרשי גבהים, וצריך להסדיר את הניקוז. אפשר להתייעץ עם מומחה האינסטלציה אבל זו האחריות של מתכנן הנוף לדאוג לפתרונות כמו מפלסים, שיפועים, נגר עילי או תעלות ניקוז סמויות.
ומה חשוב לדעת על גינות גג?
גם בגינת גג, מרפסת, או מצע מנותק, יש תשתיות ודברים שחייבים להכין מראש.
מבחינה הנדסית – יש את עניין המשקלים, יש טבלאות שמפרטות כמה ק"ג מותר להעמיס למטר. אנחנו לוקחים את המקדמים הכי שמרניים של עומס ומשתמשים במצעים קלים כמו פרלייט, אבל עדיין, חשוב לערב בתכנון קונסטרוקטור.
מבחינה תכנונית – כשיש דק או ריצוף צף, יש יותר גמישות גם אחר כך, אבל במרפסת מרוצפת יש כבר המון מגבלות. למשל, ללא הכנות אין סיכוי להעמיד כדים כי אין יציאות להשקיה וניקוז. נכון שתמיד אפשר למצוא פתרונות, אבל הם פחות אסתטיים, והיום כל התשתיות אמורות להיות סמויות. חבל שבגלל חוסר תכנון הלקוח יקבל תוצאה שרחוקה מהחזון שהיה לו.
מה ההבדלים בין גנן למתכנן נוף?
גננים לא מעורבים בשלבים המקדימים ולרוב גם אין להם את כל הידע שיש למתכנן הנוף. זה לא רק הלקוחות שלא מודעים להבדל, לפעמים גם מעצבי הפנים והאדריכלים מנסים לחסוך ללקוחות כסף בלי להבין שהם עושים בדיוק את ההפך. – מתכנן נוף מגיש תוכניות שאפשר לראות בהן את כל הטעויות והבעיות שעלולות להפריע אח"כ למימוש של תוכנית הצמחיה. וכך ניתן לתת להכל פתרונות נכונים, מראש, במקום להוציא אח"כ כספים על תיקון והתאמה של התשתיות.
מבחינת העיצוב עצמו, יש יתרונות לשילוב של מתכנן הנוף בשלב מוקדם?
בוודאי, כבר קרה שהתחלתי לעבוד עם האדריכל ומיקמנו מחדש את הבית במגרש, ממש שינינו את האפס אפס של הבית. כשאני נכנסת לפרויקט שיש כבר גיבוש של הויז'ן אני מתחברת לסגנון ולחומרים שיוצרים את האופי של הבית, במטרה שהבית והגינה יהיו בהרמוניה כאילו אדם אחד עיצב אותם. גם אם רוצים סגנון אקלקטי, כשבית מדוגם והגינה פחות מוקפדת, זה צריך להיעשות מתוך הסתכלות כוללת. האדריכל מסתכל מהבית החוצה ואני מביאה את המבט ההפוך מהחוץ לבית פנימה, למשל על ידי יצירה של פינות ישיבה מרוחקות שמסתכלות אל הבית ונותנות חוויה יפהפייה ואחרת.
יש שינוי במודעות לתכנון נוף לעומת לפני 10 שנים?
כן, בהחלט, יש שינוי גדול. בעבר אדריכלות נוף התקשרה לאנשים בתודעה רק עם מבנים ציבוריים ופרויקטים ענקיים, לא לבתים פרטיים. היום יש אדריכלים שלא יוצאים עם התכנון שלהם מפתח הדלת, והם יודעים שמכאן זו כבר עבודת מתכנן הנוף, ושיש לו את הידע והמקצועיות לערוך תכנון מקצועי ומדויק שימצה את מלוא הפוטנציאל של השטח, וייתן ללקוחות שקט לשנים ארוכות.
התחום מתפתח, יותר אנשים הולכים ללמוד אותו ויש גם הרבה יותר מודעות לסביבה ירוקה.
מה לגבי קירות ירוקים?
קירות ירוקים זה העתיד. השטחים מצטמצמים ואנשים רוצים להכניס אוויר ותחושה של ירוק לבית, קירות ירוקים נכנסים לגגות, מבנים, בתים ודירות. חשוב שאדריכלים ומעצבים ידעו שגם קיר ירוק דורש הכנה ספציפית, ואם לא עושים להם את ההכנה המתאימה ולא מתחזקים אותם אח"כ, זה גורם למפח נפש מאוד גדול.
בחו"ל מאוד מקובלת חקלאות עירונית וזה מתחיל להיכנס גם בבניה פרטית בארץ. יש לזה המון יתרונות: בהורדת הטמפרטורה, בידוד, העשרת החמצן ובכך שגגות ירוקים אוגרים מים שמתנקזים בצורה מבוקרת. היום אפשר לגדל בתוך הבית הכול – פרחים, תבלינים, ירקות.
איפה עובר קו התפר, בין הפנים לחוץ, בהיבטים של התכנון ושל הפיקוח?
יש נקודות ממשק שחייבים להיות מתואמים בהן כמו בפתחים – כמה יורדים במפלס? ביציאות האחריות יש ויטרינות ומשקופים עוורים, יש אדריכלים שרוצים לצאת בקו אפס ואז מאוד חשוב לתאם מולם, וזה בדיוק התפקיד של המפקח.
דוגמה נוספת זה בתכנון של בריכה כשצריך להכין שיפועים מסוימים ולפעמים, הניקוז הוא מאתגר ואפשר להשתמש בפתרון אלגנטי של ריצוף צף. גם באלמנטים כמו פרגולה, חזית ושערים יש שיתוף פעולה.
עוד נושא מאוד משמעותי זה החומרים. אם בפנים בחרו באבן, לפעמים רוצים להמשיך איתה גם בחוץ, אבל לא בהכרח שרמת החספוס מתאימה. קרה לי שנבחר ריצוף חוץ לא מתאים, הלקוחה התלוננה שהנכדים מחליקים ולבסוף החלפנו את הריצוף ובחרנו אריחים קטנים עם המון פוגות שגם הוסיפו חספוס.
תכנון החוץ נכלל בכתב הכמויות?
בדרך כלל לפחות התשתיות של יציקות השבילים ורחבות הבטון נכללות, וכל יתר העלויות, כמו שרוולים, הן כבר זניחות יחסית, כל עוד הכול תוכנן מראש. אם צריך לעשות שינויים בשלבים מאוחרים יותר – זה כבר עלול לעלות אלפי שקלים.
חשוב להבין שהאדריכל ומתכנן הנוף הם שני צדדים של אותו מטבע וכשמתכננים גינה, בבית פרטי, פנטהאוז או דופלקס, חייבים את המומחיות של שניהם. לתכנון מראש של הנוף יש השלכות כלכליות משמעותיות וכדאי שאדריכל ידע להסביר ללקוח למה כדאי לו לקחת מתכנן נוף. הרבה פעמים אני נותנת ייעוץ ראשוני, גם אם אין ללקוחות עדיין תקציב לגינון עצמו, כי התכנון הנכון מראש, יבטיח שבהמשך הם יוכלו להוציא לפועל את החלומות שלהם וגם יחסכו בהוצאות על תיקון טעויות שלא נלקחו בחשבון בהכנות.