בפרויקטים קטנים בעלות של 200 – 300 אלף ₪, יש נטיה של משפצים רבים לוותר על כתב כמויות מקצועי, משיקולי חסכון.
במאמר הבא, נתאר באמצעות מספר דוגמאות, מפרויקטים בתקציבים קטנים, כיצד באמצעות כתב כמויות הושלמו פערים בתכנון, והוספו דרישות מהקבלן המבצע, עוד לפני מעבר לשלב התמחור או היישום. וכך נמנעו הפתעות מיותרות, חוסר נעימות ועלויות נוספות.
למה צריך כתב כמויות ואיך הוא בעצם חוסך כסף ללקוח?
אבל זה לא היה בתכניות! בתור מתכננים, הטיעון הזה בוודאי נשמע לכם מוכר.
במידה שיש פערים בין ההסכם אליו מחוייב הקבלן לבין מה שבפועל צריך להיות מבוצע בשטח, הקבלן לרוב יבקש תוספת תשלום מהלקוח. הדבר יפגע בשביעות הרצון של הלקוח מהפרוייקט ובסופו של דבר – חוסר שביעות הרצון שלו עלולה להקרין עליכם המתכננים.
לתוספות הללו, שיכולות להיכתב בכתב הכמויות, אין כל משמעות עיצובית והן כלל לא נמצאות תחת תחום האחריות שלכם המתכננים.
מצד שני, לאותן תוספות או פערים שמתגלים, יש משמעות רבה ביישום ובאיכות של הפרויקט. אם הפערים מתגלים בעיצומה של העבודה, או גרוע מכך, רק לאחר סיומה – התיקון שלהם יעלה עשרות מונים יותר מאשר במצב של גילוי מוקדם טרם התחלת הביצוע.
על כן, היתרונות שתקבלו אם תמליצו ללקוחות שלכם על כתב כמויות שייעשה על ידי גורם חיצוני הם ברורים:
1. תמחור נכון של הביצוע עבור הלקוח.
2. האומדן וכתב כמויות הוא מדויק ונשלח ללקוח רק לאחר שנסגרו פערים (אם היו) מול המתכננים.
3. כתב הכמויות מספק מענה לשאלות שהקבלן יכול להעלות וכך חוסך זמן במהלך העבודה.
4. בקרה חיצונית (במידה והמפקח הוא הנדסאי אדריכלות או בעל רקע בתכנון). על המבקר להיות גורם חיצוני/אובייקטיבי, בדיוק כמו שיש בוחן חיצוני במבחן נהיגה, או כפי שקיים המוסד של מבקר המדינה.
בסופו של דבר, הלקוח מרוצה לאחר שקיבל מוצר זהה לזה שתוכנן והועבר לביצוע ויתרה מכך – עומד בתקציב.
ומה עם החיסכון בכסף?
המשמעות של הכנת כתב כמויות (מראש) היא גם תקציבית, כאשר היא מאפשרת עמידה בתקציב וגם עשויה לחסוך כסף ללקוח. תקציב ממוצע של כתב כמויות עומד על כ- 2% מסך התקציב של פרויקט שעלותו 200,000 ₪. כלומר, סביב 3000-4000 ₪. ההשקעה המינימלית הזו, למעשה תחסוך ללקוח בממוצע פי עשרה ממה שעלול היה להוציא אם היו מתגלים פערים בשלב הביצוע.
הערך המוסף במפקח + כמאי + הנדסאי אדריכלות + הנדסאי בניין מוסמך.
לביצוע כתב כמויות ע"י מפקח בעל נסיון וידע בתכנון ובניהול פרוייקטים, יש יתרון נוסף.
שאינו מובן מאליו בשירות רגיל של מתן כתב כמויות: בקרה ואיתור פערים בין התכנון לביצוע.
"כאשר אני בוחן את התכניות, אני מסתכל עליהן גם בעין של מתכנן וגם בעין של מבצע. כך, פעמים רבות, אני מבחין בפערים אפשריים בין שלב התכנון לשלב היישום בשטח" (תומר משעול).
באמצעות הדוגמאות הבאות, נראה לכם כיצד פתרנו מצבים שונים באמצעות הכנת כתב כמויות מדויק ובזמן הנכון.
התוספת שתופסת
בשיפוץ של בית פרטי דו משפחתי, בו הגדלנו את הסלון, היתה דרישה מצד הלקוח לתוספת לגג הרעפים הקיים.
חיבור של גג ישן עם גג חדש הוא מתכון לצרות. במידה שתהיה חדירה של מים, לא תמיד ניתן יהיה להכריע מאיזה חלק של הגג מתחילה הנזילה.
לכן, מיד בראשית הפרויקט המלצתי להוסיף לכתב כמויות (שיהפוך להיות נספח מחייב לחוזה) דרישה מהקבלן לבדוק את מצב הגג הקיים ולהיות האחראי הבלעדי במקרה של חדירת מים.
במקרה הזה, ללא מעורבות של בקרה חיצונית עם דרישה לכתב כמויות, הנושא כלל לא היה עולה, לא על ידי המתכננים ולא על ידי הקבלן המבצע. אם הסעיף לא היה נכנס, עלול היה להגרם נזק של עשרות אלפי שקלים תביעות כנגד הקבלן שישאבו זמן וכסף מהלקוח.

חנוכייה שלי
במקרה נוסף, שכלל שינויי חדרים בבית קיים.
בקיר שהיה מיועד לפירוק, היתה ממוקמת חנוכיית מים, אך בתכניות שקיבלנו, לא היתה כל התייחסות למיקום מחדש של החנוכייה או לסלילה של צנרת מהנקודה החדשה ואל נקודת הקצה. השינוי הקטן הזה, כביכול, של מיקום חנוכיית המים, מצריך החלפה של כל קווי המים בקומה כולל ההזנה הראשית מהשעון.
מרגע גילוי הצורך, בשלב ראשוני של כתב כמויות, ניתנו מספר פתרונות אפשריים, בהתאם למה שיתגלה בשטח.
במידה שלא היה שינוי בכתב הכמויות, סביר להניח שהעניין היה מתגלה בשלב הביצוע ועלול היה לגרום להגדלה משמעותית של העלויות – אירוע בסדר גודל של עשרות אלפי שקלים הכולל פירוק אריחים, מציאת אריחים חדשים תואמים, החלפה של הריצוף בסלון, תיקונים במטבח ועוד – ומוביל לחריגה של 38,000 ₪ לפחות. המחיר של העבודות הללו בשלב המכרז, הוא בד"כ נמוך משמעותית מתוספות המחיר שניתנות בשלבים מאוחרים הרבה יותר כאשר כבר ישנה בלעדיות למבצע.

שני חלקים לא תמיד יוצרים את השלם
בשיפוץ חלקי לדירת ארבעה חדרים, הכניסה המתכננת הערה, לפיה חיפוי חדר האמבטיה יוחלף בשני קירות בלבד בשל תקציב מוגבל.
ברגע שראינו את ההערה, הבנו שדרישה זו לא רק שלא תחסוך כסף ללקוחות אלא אף תגדיל להם את ההוצאות. אם אכן היו מבצעים את השיפוץ לפי הדרישה בתכנית המקורית, הרי שהעקירה החלקית של החיפוי היתה פוגעת באיטום הכולל של החדר. במקרה כזה, היה זה רק עניין של זמן עד שסימני הרטיבות היו מתגלים אצל השכנים, והלקוחות שלנו היו אלא שנדרשים לשלם עשרות אלפי שקלים על תיקון המצב.
לכן, מתוך הערכת סיכונים, המלצנו למתכננת על הגדלת ההוצאה בכ-12,000 ₪ ובכך היא מנעה הוצאה עתידית של כ-40-50 אלף ₪.
לסיכום, ראינו שהכנת כתב כמויות היא קריטית למהלך התקין של העבודה – גם בפרויקטים קטנים יחסית. היתרונות לכך הם רבים ומשמעותיים וכוללים:
- הערכת מחיר מדויקת כבר בתחילת הפרויקט.
- חסכון בזמן עבודה.
- מענה לשאלות של הקבלן כבר בשלבים הראשוניים.
- בקרה חיצונית אובייקטיבית ומקצועית.
אז בטח לקוחות ישאלו אתכן ואתכם, האם שווה להשקיע בכתב כמויות?
התקציב של כתב כמויות עומד על כ-2%מסך התקציב הכולל בפרויקט קטן (בפרוייקטים גדולים יותר האחוז נמוך משמעותית) ויכול לחסוך הוצאות לא מתוכננת ומיותרת של עשרות אלפי שקלים, שיכולים להצטבר לעשרות אחוזים בפרוייקט שיפוץ "קטן".
בטוח שהלקוחות ישמחו למצוא לכסף שימוש למטרות אחרות 😉.